Koldhævede boller

De er lækre sprøde og meget mættende. Indeholder havregryn og du kan tilsætte quinoa, solsikke, græskarkerner, mandler og nødder efter behov.

Ekstra kilde til proteiner, høj på fiber og super lækker smag.

Let og ligetil bagværk, morgenboller, eftermiddag, madpakkeboller, sandwichbrød, kært barn har mange navne, det handler om formen på bollerne, tilpas dem til hvad du har brug for.

Koldhævede boller

Nina Thomsen
Hurtig tilberedning, ja altså lige bortset fra at de er koldhævede. Men det er altså smart at du kan lave dem inden du går i senge og så lige varme ovnen op imens du sætter bollerne på på pladen.
De 10 minutter det tager at samle dejen inden sengetid, det er det hele værd at vågne op til, jeg lover det.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 6 timer
Minimum hævning 6 timer og max 24 timer 25 minutter
Samlet tid 6 timer 45 minutter
Ret bagværk
Køkken dansk
Antal 16 Stk

Udstyr

  • 1 skål evt. med låg til dejen kan hæve
  • 1 God fast dejskraber Så du kan samle dejen, du behøver ingen maskine her
  • 1 lille skål til havregrynen så den kan nå at trække 10 min
  • 1 dl mål
  • 1 teske
  • 1 spiseske til at forme bollerne, måske 2

Ingredienser
  

  • 100 gram Havregryn kan være glutenfri
  • 2,5 dl kogt vand blandes med havregryn og stå 10 min.
  • 4 dl koldt vand
  • 20 gram gær
  • 100 gram Grahamsmel
  • tsk salt
  • 2-3 spsk olie
  • 450-500 gram Hvedemel
  • 2-3 spsk Quinoa Kan undlades

Sådan gør du
 

  • Start med at koge vand til at blande med havregryn og lad det stå 10 minutter
  • Bland så gær og det kolde vand, tilsæt salt og olie og grahamsmel
  • Bland så havregrøden i og fordel evt. med en gaffel så det bliver godt mixet
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, så dejen ikke er for våd
  • Når den har en god fast konsistens, sættes den koldt og hæver mindst 6 timer og max 24 timer.
  • Tænd ovnen på 230 grader varmluft
  • Brug bagepapir, og sæt nu boller på med en eller to spiseskeer.
    De hæver en smule under bagningen
  • Pensel med vand og drys med birkes, solsikkekerne, salt, græskarkerner hvad du har lyst til. Og bare en smule.
  • Bag bollerne ca. 25 minutter, hold lige øje med dem de sidste 5 min. De må gerne have en lækker farve og så er de lækre sprøde.
    Tip: Vend en med bunden opad og "bank" på den så kan du høre om den virker "hul" så er den bagt.
  • Tag ud og køle af en smule og bum bum så er der lækre friskbagte boller til morgenbordet.

Noter

Koldhævede boller.

Jeg er virkelig begejstret for disse boller. De er så nemme at gå til, at jeg vil sige det kan ikk slå fejl.
Jeg har prøvet mig lidt frem med græskarkerner, solsikkekerner og quinoa, de går alle super godt både i dejen og så til topping. (-quinoa)
Bruger du græskar og solsikkekerner kan du med fordel give dem et tur på en tør pande inden du tilsætter dem i dejen. Det giver en mere nøddet smag.
Quinoa giver ekstra proteiner til så de virker mere mættende.
Ligeledes hvis du bruger fiber Husk/ Loppefrøskaller.
Det vil også være muligt at tilsætte lidt proteinpulver, så har du en i familien som skal have lidt ekstra protein er det en måde at få det på.
Et lille drys af de grove saltkorn er altså også lækkert ovenpå.
Prøv dig frem og leg med det.
Det kan ikk gå galt 🙂 
KH Nina
 
 
Nøgleord fiber, Grove boller, koldhævede