Fakta om Grønkål

Grønkål – gaven til maven

Nina Thomsen
Superfood, det sunde valg, ekstra krudt til din kost.
Spækket med vitaminer, mineraler og fiber.
Superfood til dig som har forhøjet kolesterol
God til salater, supper, postej, chips, smoothies og grønne shots til detox.
Gavnlig for leverudrensning og generelt til detox.
Vil være et godt supplement i dine smoothies ved en fasteperiode.
Ret Fakta om grønstager
Køkken Hele verden

Noter

Skønne grønkål

Elsket og hadet, for hvad er det lige vi kan bruge den smukke grønne kål til og hvorfor synes jeg den kommer ind som super food!
For det første er den en god kilde til vitaminerne A,B,C,E og K
Blandt B-vitaminerne er der et høj indhold af folat i den skønne kål.
Ved at giver kroppen vitaminer styrker du dine øjne, knogler, immunforsvar, de røde blodceller, huden.
Desuden hjælper vitaminer til at sår heler hurtigere og så hjælper det selvfølgelig kroppen til at omdanne maden til energi.
  • Pr. 100 gram er indholdet i Grønkål
  • Fedt 0,9 g
    • heraf mættede 0,1 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Natrium 38 mg
  • Kalium 491 mg
  • Kulhydrat 9 g
  • Protein 4,3 g
  • C-vitamin 120 mg
  • Jern 1,5 mg
  • B6-vitamin 0,3 mg
  • Magnesium 47 mg
  • Calcium 150 mg
Ud over de gode vitaminer er der gode fiber i, det betyder at du stimulerer fordøjelsen og får en højere mæthedsværdi.
Det siges ligeledes at grønkål er super mad for leveren som herved hjælper til med at rense kroppen.
Grønkål er ligeledes rige på klorofyl og gode til at indfange giftstoffer fra blodet
Hvad kan vi så bruge grønkålen til?
    • Hak det fint og spis rå i salat
    • som topping til suppen
    • Den klassiske grønlangkål
    • Det ekstra sprøde i friske forårsruller
    • Suppe
    • Grønkålschips
    • Grønkålspesto
    • Grønne vafler
    • Smoothies
    • Grønne shots detox
    • Risotto
    • Kartoffelmos
    • Grønsagspostejer
Det er bare nogle af de muligheder der er.
Grønkål kan sagtens tåle ned til -20 graders frost, så mon ikke det kan fryses.
Skyl godt og frys det løst efter du har tørret det af i et klæde. Det gør det lettere at tage lidt op ad gangen og ned i en smoothie.
  • Sæson for Grønkål er, januar, februar, oktober, november og december.
  • Det siges den får en lidt sødere og mere aromatisk smag når den har fået frost. 
  • Eks. på tilberedning: Riv bladene af stilken, snit fint og drys med lidt salt og sukker. Kram herefter kålen godt indtil den flader lidt sammen. Det gør kålen lettere at spise og mere delikat.
  • Riv bladene af silken og skyl grundigt ind brug.
Håber det har givet dig lyst til at udfordre den grønne gren, som jo også kan bruges som dekoration gennem vinteren 🙂
win win så har man både mad og pynt samme sted.
Nøgleord grønkål